Finansai

Atidarytas pirmasis Baltijos šalyse Išsėtinės sklerozės terapijos centras: išskirtinė aplinka ir nemokama specialistų pagalba

Liepos 18 d. Vilniuje, duris atvėrė modernus „Išsėtinės sklerozės terapijos centras“. Centrui vadovaus Aldona Droseikienė, anksčiau dvidešimt metų dirbusi Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos generaline sekretore. Mecenatų Ewos ir Howard‘o Bellm‘ų dėka procedūros išsėtine skleroze sergantiems žmonėms bus teikiamos nemokamai.

A. Droseikienė atidarymo metu džiaugėsi ne tik dėl to, kad centras padidins reabilitacijos paslaugų prieinamumą, bet ir stiprins sergančiųjų bei jų artimųjų bendruomenę: „centro iškaba teigia, kad tai terapinis centras, tačiau drąsiai galiu sakyti, kad tai ir išsėtine skleroze sergančių žmonių socializacijos centras“.

Siekiant sumažinti tiek fizinius, tiek psichologinius ligos skeliamus barjerus, „Išsėtinės sklerozės terapijos centre“ dirbs ne tik reabilitacijos gydytojas, kineziterapeutų bei masažistų komanda, bet ir psichologas. Pastato įrengimas (liftas, specialūs dušai, baseinas) specialistams leis dirbti net ir su sunkiausiais pacientais.

Pastate bus prieinama moderni Vokietijoje pagaminta HUR technika, pritaikyta įvairiems ligos simptomams malšinti bei skirtingoms raumenų grupėms atpalaiduoti. Centro lankytojai taip pat galės išbandyti ir dviejų tipų masažus – atpalaiduojantį, jei jaučia raumenų tempimą, arba terapinį, kuris malšina skausmą. Jaučiantys tokius simptomus, kaip pusiausvyros sutrikimai turės galimybę ją stiprinti specialiu koordinavimo įrenginiu.

Centras siūlys ir vandens procedūrų, o unikaliausia – „Waatsu“ terapija šiltame vandenyje. Jos metu, plūduriuojant vandenyje atliekami lengvi tempimo pratimai, kurie gerina judėjimo galimybes ir mažina spazmus. Japonų kultūros įkvėpta technika, anot specialistų, taip atpalaiduoja, kad ligonis neretai užmiega padėję galvą ant specialisto alkūnės ar delno.

Centro vadovė teigia, kad centre atsigaus ne tik pacientai, bet ir jų artimieji, kurie procedūrų metu galės atsipalaiduoti vaikštant paupiu ar gauti daugiau informacijos apie ligą. „Sakoma, kad nereikia gailėtis, o padėti gyventi su ta liga. O kaip padėti – reikia išmanyti. Sergančiųjų artimiesiems mes tokių žinių suteikiame“, – sakė A. Droseikienė.

Nemokama terapija pacientams bus teikiama 2-2,5 mėn., o subalansuotą individualią programą sudarys reabilitacijos specialistas. Tikimasi, kad mecenatų dosnumas – tik pradžia nuo kurios atsispyrus, ateityje pavyks bendradarbiauti su ligonių kasomis bei medicinos įstaigomis, kurios savo pacientus į naująjį „Išsėtinės sklerozės terapijos centrą“ nukreiptų, kaip į įprastą reabilitacijos įstaigą.

Daugiau informacijos apie Labdaros ir paramos fondo „Išsėtinės sklerozės terapijos centro“ veiklą pacientai gali rasti Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos interneto svetainėje: www.liss.lt

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Petrošiūtė, UAB „inSpotlight“

Atidarytas pirmasis Baltijos šalyse Išsėtinės sklerozės terapijos centras: išskirtinė aplinka ir nemokama specialistų pagalba

(Perskaityta per mėnesį: 3, iš jų šiandien: 1.)