vet klinika
Namai,  Sveikata

Kaip sekti ir pagerinti savo šuns ar katės fizinę ir psichinę būklę?

Kaip mes galime žinoti ar mūsų šunys ir katės yra geros fizinės ir psichologinės būklės? Turbūt toks klausimas kyla vos ne kiekvienam augintinio savininkui. Kaip mes galime sekti ir pagerinti jų fizinę ir psichinę būklę, bandome aptarti šiame straipsnyje.

Fizinė augintinių būklė

Fizinė būklė yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių augintinio sveikatą ir gyvenimo kokybę. Fizinis aktyvumas padeda išlaikyti optimalų svorį, stiprinti raumenis ir kaulus, užkirsti kelią ligoms ir pagerinti nuotaiką. Tačiau ne visi augintiniai yra vienodai aktyvūs. Kai kurie šunys ir katės mėgsta žaisti ir šiaip bėgioti, o kiti yra tingūs ir mieguisti. Kaip mes galime žinoti ar mūsų augintiniai gauna pakankamo fizinį krūvį?

Vienas iš būdų yra naudoti specialius prietaisus ar programėles, kurie gali sekti augintinio judesius ir veiklą. Pavyzdžiui, yra prietaisų, kurie tvirtinami prie augintinio antkaklio ir siunčia duomenis į savininko telefoną per programėlę. Toks prietaisas gali rodyti augintinio vietą realiu laiku, įspėti apie jo pabėgimą iš saugios vietos, stebėti jo sveikatą, miegą ir elgesį 24/7. Savininkas gali lyginti savo augintinio sveikatą su panašaus amžiaus, veislės ir dydžio augintinių vidurkiu ir gauti patarimų kaip ją pagerinti.

Kitas pavyzdys yra programėlės, kurios leidžia savininkui sekti savo šuns sveikatą naudojant dirbtinio intelekto galimybes. Vienos iš tokių programėlių funkcijų yra išmatų nuotraukų darymas ir siuntimas į programėlę. Tokiu būdu galima gauti žarnyno funkcijos patikras bei individualius patarimus, kaip jas pagerinti. Programėlės taip pat leidžia sekti šuns burnos sveikatą, bendrą gerovę ir gilesnį supratimą apie jo žarnyno ir burnos mikrobiologiją. Tokių programėlių yra gana nemažai.

Be to, kiekviena vet klinika patvirtins, kad savininkas gali sekti savo augintinio fizinę būklę tiesiog stebėdamas jo išvaizdą ir elgesį – tai paprasčiausias būdas. Augintinio kailis turėtų būti blizgus ir švarus, oda – lygi ir be pleiskanų. Augintinio dantys turėtų būti švarūs ir be akmenų, dantenos – šviesiai rožinės ir be kraujavimo. Augintinio akys turėtų būti aiškios ir ryškios, nosis – be plutos, ausys – švarios ir be kvapo. Augintinis turėtų būti energingas, smalsus ir draugiškas. Jei pastebite bet kokius pokyčius ar anomalijas, turėtumėte kreiptis į veterinarą.

Psichinė būklė

Psichinė būklė yra ne mažiau svarbi nei fizinė. Psichinė būklė apima augintinio emocines, socialines ir kognityvines sritis. Psichologiškai sveikas augintinis yra ramus, pasitikintis ir laimingas. Jis geba prisitaikyti prie naujų situacijų, bendrauti su kitais gyvūnais ir žmonėmis, mokytis ir žaisti. Psichologiškai nesveikas augintinis gali patirti stresą, nerimą, depresiją, agresiją ar elgesio sutrikimus. Tai gali turėti neigiamos įtakos jo sveikatai, santykiams ir gyvenimo trukmei.

Kaip mes galime sekti ir pagerinti savo augintinio psichinę būklę? Vienas iš būdų yra užtikrinti jam tinkamą aplinką, priežiūrą ir stimuliaciją. Augintinis turi turėti saugią ir patogią vietą miegoti, gerti ir valgyti. Jis turi gauti pakankamai meilės, dėmesio ir glostymo iš savo savininko. Jis turi turėti galimybę žaisti su savo mėgstamais žaislais ar kitais augintiniais. Jis turi būti mokomas pagrindinių komandų ir triukų, kad lavintų savo protą ir gebėjimus.

Socializacija yra geriausias būdas užtikrinti augintinio fizinę ir psichinę sveikatą. Kaip žmogus, taip ir gyvūnas – jam norisi bendrauti su kitais. Tai leidžia jam pasikrauti energijos tiek emociškai, tiek fiziškai. Tad, turite suprasti, kad augintinis nėra daiktas – jam turite skirti pakankamai dėmesio.

(Perskaityta per mėnesį: 1, iš jų šiandien: 1.)