Finansai

„BaltCap“ įsigys „VKG Elektrivõrgud“, antrą pagal dydį elektros tiekėją Estijoje

„BaltCap“ įsigys „VKG Elektrivõrgud“, antrą pagal dydį elektros tiekėją Estijoje 

Prieš savaitę startavęs 200 mln. eurų „BaltCap“ infrastruktūros fondas „BaltCap Infrastructure Fund II“ (BInF II) pasirašė sutartį dėl 100 proc. Estijos  „VKG Elektrivõrgud“ įsigijimo. Estijos „Viru Keemia Grupp” valdomas „VKG Elektrivõrgud“ yra antras pagal dydį elektros sistemos operatorius ir elektros tiekėjas Estijoje po valstybės valdomos „Elektrilevi“. „BaltCap“ įsigijimą mato kaip turintį didelį horizontalaus augimo potencialą teikiant elektros ir tinklo valdymo paslaugas.

 „VKG Elektrivõrgud“ tinklo operacijos šiaurės rytų Estijoje apima Narvos, Narva-Jõesuu ir Sillamäe miestus bei aplinkines vietoves, kuriose gyvena apie 71 000 gyventojų ir yra didelių pramonės įmonių. Metinis „VKG Elektrivõrgud“ elektros skirstymo kiekis 2022 metais buvo apie 250 000 MWh. Bendrovės valdomas tinklas sudarytas iš 946 km besidriekiančių elektros linijų ir 374 žemos, vidutinės ir aukštos įtampos pastočių. 

 „BaltCap Infrastructure Fund“ siekia padidinti Baltijos šalių ir Lenkijos ūkių potencialą ir atsparumą. Elektros skirstymas yra ypatingos svarbos infrastruktūros paslauga, o tolesnė tinklo plėtra Ida-Virumajos regione puikiai atitinka šį tikslą. Ida-Virumaja yra Estijos pramonės širdis, o elektros skirstymo paslaugos turi būti lanksčios ir įperkamos, kad atitiktų regiono – tiek pramonės, tiek mažmeninių klientų – poreikius“, –  sako vadovaujantis „BaltCap“ partneris Simonas Gustainis. 

Kalbėdamas apie augimo planus, jis priduria: „Mes matome horizontalaus augimo ir sinergijos potencialą plėtojant kitas elektros ir tinklo valdymo  paslaugas. Tai galėtų būti elektromobilių įkrovimo paslaugos, atsinaujinančios energijos gamyba, energijos kaupimo sprendimai, taip pat telekomunikacijos ir gatvių apšvietimas”. 

„Viru Keemia Grupp” yra didelė chemijos pramonės įmonė, orientuota į pramonės projektų plėtrą Ida-Virumaja. Praėjusiais metais atlikta strateginė grupės analizė pakeitė reguliuojamų verslų pozicionavimą mūsų portfelyje. Dėl to pardavėme šildymo tinklą praėjusiais metais, o „VKG Elektrivõrgud“ pardavimas yra kitas logiškas žingsnis įgyvendinant mūsų verslo strategiją. Džiaugiamės radę stiprų šio verslo partnerį, turintį patirties ir suinteresuotą plėtra. Sutarties pasirašymas yra proceso pradžia, toliau dirbsime kartu, kad sėkmingai užbaigtume sandorį. Tuo tarpu visiems klientams toliau teiksime patikimas tinklo paslaugas ir tieksime elektrą “, – sakė „Viru Keemia Grupp“ valdybos pirmininkas Ahti Asmannas. 

Pirkėjo patarėjai sandoryje buvo „TGS Baltic“ ir „Opinio Finance“, pardavimo – „Superia“ ir „Cobalt“. Sandorio vertė ir kita informacija neatskleidžiama. Sandorį dar turi tvirtinti konkurencijos institucija, tikimasi, kad tai įvyks per 1-2 mėnesius.

 Apie BaltCap Infrastructure Fund II”

„BaltCap Infrastructure Fund II“ siekia prisidėti prie Baltijos šalių ir Lenkijos ekonomikos atsparumo didinimo. 20 metų trukmės fondas daugiausia dėmesio skiria investicijoms į atsinaujinančios energijos gamybą, energijos paklausos mažinimą, socialinę ir transporto infrastruktūrą.

Pranešimą paskelbė: Rūta Slušnytė, Publicum Financial Communications, UAB

„BaltCap“ įsigys „VKG Elektrivõrgud“, antrą pagal dydį elektros tiekėją Estijoje

(Perskaityta per mėnesį: 1, iš jų šiandien: 1.)