Finansai

Visuomenės tyrimas rodo vertybinį stabilumą: sveikata ir šeima vis dar svarbiausia

Lyginant 2018 ir 2023 metais „PZU Lietuva gyvybės draudimo“ užsakymu atliktų reprezentatyvių visuomenės nuomonės tyrimų duomenis, svarbiausiais lietuvių gyvenimo prioritetais išlieka sveikata ir šeima. Vis dažniau namų ūkiai savo didžiosios dalies pajamų nebeskiria tik būtinosioms išlaidoms, o daugiau dėmesio skiria emocinei bei finansinei ramybei užtikrinti. Tam antrina ir vienas garsiausių šalies prodiuserių bei atlikėjų Leonas Somovas, kuris teigia, jog nuo pandemijos pradžios pastebėjo dar labiau išaugusią šeimos emocinio, fizinio bei finansinio darnumo reikšmę.

Gyvybės draudimo bendrovė praėjusį pusmetį atliktu tyrimu siekė išsiaiškinti dabartinės visuomenės finansinę situaciją, gyvenimo prioritetus bei palyginti rezultatus su panašiu, 2018 metais įmonės atliktu, tyrimu. Naujausi duomenys parodė, kad net išgyvenus pandemiją ir patiriant aukštos infliacijos periodą, lietuvių pragyvenimo lygis ir toliau kyla. O lyginant su 2018 metais, net 21 proc. sumažėjo namų ūkių, teigusių, jog būtinosioms išlaidoms skiria daugiau nei 60 proc. pajamų dalies. Tai reiškia didesnes finansines galimybes pasirūpinant asmenine ir šeimos gerove.

Šeima – didžiausia vertybė

2023 metais net 8 iš 10 respondentų didžiausiomis gyvenimo vertybėmis paminėjo šeimą ir sveikatą. Išgyvenę nemalonias karantino izoliacijas, jausdami nuolatinę baimę dėl karinių veiksmų šalies pašonėje, žmonės ir toliau išlieka pavyzdingai šeimyniški.

Žinomas šalies atlikėjas, muzikos prodiuseris L. Somovas tikina, kad didžiausi gyvenimo prioritetai jam taip pat vienareikšmiškai yra šeima bei sveikata.

„Nors daug kas galvoja, kad pramogų pasaulio atstovai yra vienišiai, dažnai lankosi vakarėliuose ir gyvena pašėlusiu tempu, tačiau darni šeima ne tik kad niekada nevaržė mano asmeninių siekių, bet visada buvo nepajudinamas ramstis bei stimulas eiti dar toliau. O kitas prioritetas – būti nuolat gyvybingu, tiek užsiimant bendra veikla kartu su jau paaugusiomis dukromis, tiek ir su visą šeimą išjudinančiu šunimi. Meditacija, rytinis ar vakarinis ritualas, man padeda nurimti ir susidėlioti mintis bei ateities planus.

Žinoma, kartais reikia ir patinginiauti bei nieko neveikti, tačiau sveikata šeimoje atsakingai rūpinamės ir, kai tik kyla kokių klausimų, iškart bent nuotoliu kreipiamės į gydytoją. Sveikas kūnas ir protas yra neatsiejama nuo subalansuoto gyvenimo ir tarpusavio santykių“, – šypteli L. Somovas ir priduria: „Laiminga šeima – laimingas gyvenimas“.

Stebimos teigiamos tendencijos

Lyginant su 2018-ųjų metų tyrimu, didelių skirtumų, kam dažniausiai buvo leidžiamos lėšos, nestebima. Didžiausia respondentų dalis (58 proc.) pažymėjo, jog per tris vasaros mėnesius dažniausiai pinigų skyrė drabužiams ir avalynei. Nors ši dalis namų ūkio išlaidų sąraše prieš penkerius metus taip pat buvo pirmoje vietoje, nuo ankstesnio tyrimo ji išaugo net 31 proc. Grožio procedūroms, kosmetikai ir laisvalaikio kelionėms respondentai taip pat skyrė daugiau turimų lėšų nei prieš penkerius metus (atitinkamai 44 proc. ir 60 proc.).

„Taip pat įdomus išlaidų paveikslas susidaro analizuojant taupymo ir investicijų skaičius. Lyginant abu tyrimus, 2023 metais 27 proc. daugiau respondentų skyrė pinigų santaupoms, tačiau 14 proc. mažiau investicijoms. Prie to galimai prisidėjo infliacija, neaiški situacija darbo rinkoje, jau antrus metus visai šalia vykstantis karas ir kiti neramumai pasaulyje. Tačiau džiugina kita pastebima tendencija – didžiausias augimas (net 88 proc.) buvo pastebėtas tarp skiriančių savo papildomas pajamas savišvietai ir savęs tobulinimui“, – sako PZU Produktų vystymo vadovė Edita Majerienė, kuriai antrina ir L. Somovas.

„Aktyviai tobulinuosi ir mokausi, stengiuosi pritaikyti naujas žinias darbuose, tai padeda atverti naujas kūrybines galimybes, pasiekti tikslų, išlaikyti pusiausvyrą tarp asmeninio tobulėjimo, karjeros ir laisvalaikio. Auginamas kūrybingumas ir saviraiška yra mano gyvenimo džiaugsmas. O kai šis džiaugsmas prisideda ir prie šalies kultūros puoselėjimo, man tai suteikia prasmės, skatina judėti į priekį dar greičiau“, – pasakoja atlikėjas.

Išmintingiau valdo finansus

Paprašyti įvardinti, kur pirmiausia išleistų pinigus turėdami papildomų pajamų, didžioji dauguma respondentų nurodė, kad taupytų, keliautų ir sveikatintųsi. Šie trys pasirinkimai populiariausi buvo ir 2018-ais metais. Visgi, verta pastebėti, kad padidėjo skaičius respondentų, kurie turėdami papildomų pajamų, jų iš karto neišleistų.

„Lyginant su ankstesnio tyrimo rezultatais, santaupoms atsidėtų 28 proc., investicijoms skirtų 33 proc., o nekilnojamam turtui – 42 proc. daugiau žmonių. Tai rodo bendrą tendenciją, kad matydami pragyvenimo lygio augimą, turėtume namų ūkiuose stebėti vis išmintingesnį finansų valdymą. Tai patvirtina ir tyrimo rezultatai, parodę, kokie yra priimtiniausi asmeninės ir šeimos finansinės situacijos rūpinimosi būdai. Dauguma (62 proc.) pažymėjo, jog tai – taupymas, kuris kartu su gyvybės draudimu ir investavimu per penkerius metus paaugo atitinkamai 31 proc., 25 proc. ir 50 proc.“, – sako E. Majerienė.

Reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą „PZU Lietuva gyvybės draudimas“ užsakymu 2023 m. rugsėjo mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Apklausoje dalyvavo 1013 šalies gyventojai nuo 18 iki 75 m. amžiaus.

Pranešimą paskelbė: Goda Diečkutė, UAB Headline Agency

(Perskaityta per mėnesį: 1, iš jų šiandien: 1.)