Namai

Geriausios daugiametės gėlės Lietuvos klimatui

Lietuvos klimatas, kuriam būdingos vėsios vasaros ir šaltos žiemos, kelia išskirtinių iššūkių sodininkams, norintiems auginti daugiametes gėles. Tačiau kruopščiai pasirinkus ir tinkamai prižiūrint, daugelis daugiamečių gėlių veislių gali puikiai augti mūsų šalies klimate, suteikdamos sodams grožio ir spalvų visą vegetacijos sezoną. Taigi, pateikiame jums daugiau informacijos apie tai, kokios daugiametės gėlės galėtų būti geriausias pasirinkimas Lietuvos klimatui.

  • Lubinai (Lupinus): Lubinai  – ištvermingos daugiametės gėlės, kurios puikiai auga Lietuvos vidutinio klimato zonoje. Šie aukšti, dygliuoti augalai išaugina ryškius spalvingų mėlynų, violetinių, rausvų ir baltų atspalvių žiedų žiedynus. Lubinai mėgsta gerai drenuotą dirvožemį ir saulę arba dalinį pavėsį, todėl puikiai tinka sodo riboms, sodyboms ir laukinių gėlių pievoms.
  • Sibiro irisai (Iris sibirica): Sibiro irisas – tvirtas ir patikimas daugiametis augalas, gerai augantis vėsioje ir drėgnoje aplinkoje. Šie elegantiškai atrodantys augalai ant lieknų stiebų išaugina švelnius, į irisus panašius mėlynos, violetinės, baltos ir geltonos spalvos žiedus. Sibiriniai irisai puikiai tinka Lietuvos sodams, kur suteikia grakštumo ir grožio tvenkinių pakraščiams, pelkių sodams ir pavėsingiems pakraščiams.
  • Dieninės lelijos (Hemerocallis): Dieninės lelijos – universalios daugiametės gėlės, gerai augančios įvairiose klimato zonose, įskaitant ir Lietuvos. Šie ištvermingi augalai išaugina ryškių, trimitų formos žiedų kekes, kurios yra įvairių vaivorykštės spalvų: oranžinės, geltonos, raudonos ir rožinės. Dieninės lelijos yra atsparios sausrai ir nereikalauja daug priežiūros, todėl puikiai tinka pradedantiesiems sodininkams ir pakankamai tankiai apaugintiems kraštovaizdžiams.
  • Bijūnai (Paeonia): Bijūnai mėgstami dėl didelių, kvapnių žiedų ir vešlios, žalios lapijos. Šie ilgaamžiai daugiamečiai augalai puikiai auga vėsiame Lietuvos klimate, kur jiems tinka gerai drenuota dirva ir saulė. Bijūnai būna įvairių spalvų, įskaitant baltą, rausvą, raudoną ir koralinę, ir yra nuostabūs sodo pakraščių ir gėlynų akcentai.
  • Ežiuolės (Echinacea): Ežiuolės – tai tvirti ir atsparūs daugiamečiai augalai, kurie puikiai auga sudėtingame Lietuvos klimate. Šie sausrai atsparūs augalai išaugina margaspalvius žiedus su ryškiais kūgio formos centrais, kurie traukia apdulkintojus ir laukinius gyvūnus. Šios gėlės būna įvairių spalvų, įskaitant violetinę, rausvą, baltą ir oranžinę, ir puikiai tinka saulėtiems sodo pakraščiams ir pievoms pagyvinti.
  • Rusiškasis šalavijas (Perovskia atriplicifolia): Rusiškasis šalavijas yra ištvermingas ir sausrai atsparus daugiametis augalas, puikiai augantis Lietuvos soduose. Šis sumedėjęs krūmas ant sidabriškai pilkų lapų išaugina erdvius levandų mėlynumo žiedų žiedynus, suteikiančius sodo pakraščiams ir alpinariumams tekstūros ir įdomumo. Rusiškasis šalavijas yra atsparus ir nereikalauja daug priežiūros, todėl yra puikus pasirinkimas daug laisvo laiko neturintiems sodininkams.
  • Platykodonas, balioninė gėlė (Platycodon grandiflorus): Tai žavingas ir lengvai auginamas daugiametis augalas, puikiai augantis vėsiame Lietuvos klimate. Šis kompaktiškas augalas išaugina į balionus panašius pumpurus, kurie išsiskleidžia į žvaigždės formos mėlynos, violetinės ir baltos spalvos žiedus. Balioninės gėlės yra atsparios atšiauresniems orams ir sausrai, todėl patikimai tinka sodo pakraščiams, sodo konteineriams ir alpinariumams.

Rinkdamiesi daugiametes gėles savo sodui, būtinai atsižvelkite į tokius veiksnius, kaip saulės šviesa, dirvožemio tipas ir drėgmės lygis, kad užtikrintumėte sėkmingą augalų augimą. Kruopščiai planuodami ir tinkamai prižiūrėdami galite sukurti gražų ir atsparų sodą, kuris klestės unikaliame mūsų šalies klimate ir metai iš metų džiugins bei puoš jūsų lauko erdvę.

(Perskaityta per mėnesį: 12, iš jų šiandien: 1.)