Finansai

Sumanių įgūdžių ugdymo projektas Lietuvos verslams atneš inovacijų žinių gūsį

Inovacijų agentūra įgyvendins sumanių įgūdžių ugdymo projektą, skirtą labai mažoms, mažoms ir vidutinėms Lietuvos įmonėms. Jo tikslas – tobulinti inovacijų valdymo  gebėjimus, padėsiančius verslams lengviau prisitaikyti prie rinkos pokyčių, spręsti sudėtingus iššūkius ir atverti galimybes plėstis į tarptautines rinkas. Per kelerius metus daugiau nei 1500 įmonių ir beveik 20 tūkst. jų darbuotojų gaus prieigą prie naujausių žinių nemokamai. 

Lietuvai įgyvendinant mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) stiprinimui skirtą Sumanios specializacijos koncepciją, sistemingai kuriami sprendimai, skatinantys verslus pereiti prie žiniomis grindžiamos, didesnės vertės ekonomikos kūrimo. 

Inovacijų agentūra siekia atliepti šiuos poreikius projektu „Labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių bei kitų verslininkystės galimybių paieškos procese dalyvaujančių subjektų inovacinių pajėgumų ugdymas Sostinės bei Vidurio ir vakarų Lietuvos regionuose“, finansuojamu iš Europos regioninės plėtros fondo bei Lietuvos Respublikos bendrojo finansavimo lėšų. 

„Verslo gebėjimai kurti, įgyvendinti ir valdyti inovacijas yra esminiai norint prisitaikyti prie šiuolaikinės rinkos diktuojamų sąlygų. Todėl projektui skiriamas net 11,25 mln. eurų finansavimas. Šios investicijos į smulkias ir vidutines įmones, siekiant skatinti inovacijų kultūrą bei didinti produktyvumą, padės pereiti prie aukštesnės pridėtinės vertės ekonomikos kūrimo“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.  

„Pastebime, kad smulkus ir vidutinis verslas susiduria su reikšmingais inovacijų vadybos iššūkiais tiek kuriant, tiek taikant inovacijas savo veikloje. Globaliame talentų konkurencingumo indekse Lietuva užima 31 vietą iš 134 valstybių, tačiau pagal mokymosi įmonėse rodiklį esame tik 61 vietoje. Todėl Inovacijų agentūra, siekdama didinti verslo investicijas į MTEP, pradeda naują didelės apimties projektą ir investuos į įmonių darbuotojų gebėjimus suprasti ir kurti inovacijas, valdyti jų vystymo projektus“, – sako Inovacijų agentūros Pažangos departamento vadovė Patricija Reut.  

Visuotinė galimybė ugdyti sumanius įgūdžius mažoms ir vidutinėms įmonėms Lietuvoje suteikiama pirmą kartą. Projekto vadovė Lijana Valančienė įsitikinusi, jog gebėjimas inovuoti ne tik privalumas, bet ir būtinybė siekiant užtikrinti įmonių ilgalaikę sėkmę. 

Ji taip pat pastebi, kad inovacijos dažnai siejamos tik su sudėtingomis industrijomis, tokiomis kaip kosmosas, lazeriai ar biotechnologijos, tačiau tai – ribojantis įsitikinimas, trukdantis verslo pažangai. „Inovacija gali būti laikomas bet koks sprendimas, padedantis verslams dirbti sumaniau, našiau, suteikti klientui daugiau pridėtinės vertės – taigi, ne tik didžiųjų miestų, bet ir regioniniai verslai kuria inovacijas jau šiandien, tik ne visuomet patys tai įvertina“, – sako L. Valančienė.  

Jai pritaria ir projekto vyr. ekspertė Daiva Koponen. „Mums visiems dar reikia pasistengti, siekiant teisingai identifikuoti ir atpažinti inovacijas praktikoje – galbūt tai yra vadybinė, arba gamybinės linijos proceso dalies atnaujinimo inovacija, o gal tai kliento patirtį gerinantis spendimas? Todėl skatiname mažąsias įmones judėti sparčiau kartu, nes tik taip kūrybinės idėjos komandos viduje įgauna prasmę ir sukuria apčiuopiamą rezultatą tvariam verslo augimui“, – sako ji. 

Keturi mokymų programos moduliai padengs įvairias su inovacijomis susijusias temas – kaip kurti inovatyvios įmonės kultūrą, rengti bei įgyvendinti strategijas, pritaikyti vadybos procesus bei sėkmingai vystyti jau sukurtus sprendimus. Mokymai bus prieinami tiek e-mokymų platformoje, tiek dalyvaujant nuotoliu ar gyvai. Aktyviausiems inovatoriams bus sudarytos galimybės vykti stažuotis į užsienį. 

Įmonės taip pat galės dalyvauti ir kitoje projekto veikloje – verslumo skatinimo procese. Jis apims mokslo ir verslo organizacijų, valstybės institucijų ir kitų inovacijų skatinimu suinteresuotų šalių bendradarbiavimą. Šio proceso tikslas – rasti didžiausią ekonominį poveikį darančias MTEPI galimybes bei skatinti partnerystes tarp projektų vykdytojų.  

Siekiant į projektą įtraukti tik aukščiausios kvalifikacijos ekspertus iš Lietuvos ir užsienio, šiuo metu rengiamasi tarptautiniam viešajam mokymų organizavimo ir vykdymo paslaugų pirkimui. Tačiau jau rudenį projekto atstovai lankysis regionuose ir plačiau pristatys planuojamas veiklas, dalyvavimo galimybes ir sąlygas.

Norintys gauti aktualią informaciją kviečiami užsiprenumeruoti Inovacijų agentūros naujienlaiškį ir sekti naujienas socialiniuose tinkluose. 

Pranešimą paskelbė: Giedrė Buivydaitė, Inovacijų agentūra, Všį

(Perskaityta per mėnesį: 1, iš jų šiandien: 1.)