zalioji-pramones-kryptis
Technologijos

Europos Sąjungos Žaliasis Kursas

Neseniai Europos Komisija paskelbė ambicingą Žaliojo kurso paketą, kuris apima daugiau nei dešimt svarbių pasiūlymų. Šie pasiūlymai žada esminius pokyčius ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos Sąjungos (ES) verslo aplinkai.

Šiame straipsnyje, bendradarbiaujant su pramonesauditas.lt, aptarsime, kaip naujieji reguliavimai paveiks įvairias sektorius: nuo energijos tiekėjų iki pramonės atstovų, technologijų kūrėjų, bei plataus vartojimo prekių ir paslaugų gamintojų. Ypatingas dėmesys bus skiriamas Apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemos (ATLPS) reformai ir naujai kuriamam ES pasienio anglies dioksido korekcinio mechanizmo (PADKM) įgyvendinimui.

Siekis paversti ekonimiką tvaria

Europos Žaliasis kursas siekia paversti ES ekonomiką tvaria, naudodama išteklius efektyviai ir mažinant išmetamąjį anglies dioksidą. Paketas apima daugybę sričių, nuo energijos vartojimo efektyvumo iki švarių technologijų diegimo. Siūlomos reformos numato radikalius pokyčius, kurie turės tiesioginį poveikį įvairioms pramonės šakoms.

ATLPS reforma ir PADKM iniciatyva

ATLPS reforma yra pagrindinis Europos Sąjungos įrankis mažinant išmetamo CO2 kiekį. Ji nustato maksimalią leistiną teršalų emisiją, priverčiant įmones mažinti jų poveikį aplinkai arba pirkti papildomus leidimus. Reforma siekiama dar labiau suvaržyti teršalų kiekius, o tai gali reikšti didesnes išlaidas verslams, kurie vėluoja įgyvendinti žaliąsias technologijas.

PADKM yra nauja iniciatyva, kuri apmokestins importuojamas prekes pagal jų anglies dioksido emisiją gamybos metu, taip skatindama gamintojus taikyti švaresnes gamybos metodikas. Šis mechanizmas turėtų padėti išvengti anglies nutekėjimo – reiškinio, kai gamyba perkeliama į šalis su mažiau griežtomis aplinkosaugos normomis.

Žaliasis ateities fabrikas

Žaliasis ateities fabrikas yra vizija, kaip pramonės įmonės gali transformuoti savo operacijas atsižvelgiant į aplinkosaugos standartus. Šios įmonės turi didžiulį anglies pėdsaką, todėl jų pertvarka yra būtina siekiant pasiekti 2030 m. tikslą – 45 % sumažinti teršalų kiekį, kaip nustatyta Paryžiaus susitarime.

Pramonės įmonės turėtų investuoti į švarias technologijas, atnaujinti savo įrenginius ir procesus, kad sumažintų energetinį vartojimą ir išmetamų teršalų kiekį. Tai apima energijos vartojimo efektyvumo didinimą, atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą ir atliekų mažinimo strategijas.

Įmonės turėtų planuoti ilgalaikes investicijas į tvarumą, o ne ieškoti trumpalaikių ekonominės naudos sprendimų. Tai reiškia integraciją su vietiniais tiekėjais, tvarios žaliavos naudojimą ir visapusišką įsipareigojimą socialinei atsakomybei.

Diegimo priežastys

Viena svarbiausių žaliosios politikos iniciatyvų priežasčių yra kova su klimato kaita. Didelės išmetamo anglies dioksido ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentracijos atmosferoje yra pagrindinė visuotinio atšilimo ir ekstremalių orų reiškinių, tokių kaip potvyniai, sausros ir karščio bangos, priežastis. Sumažinant išmetamus teršalus, galima lėtinti klimato kaitą ir mažinti jos neigiamus padarinius žmonėms ir ekosistemoms visame pasaulyje.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai

Žaliojo kurso politikos padeda skatinti atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip saulės ir vėjo energija, naudojimą. Tai mažina priklausomybę nuo iškastinio kuro, kuris yra ne tik kenksmingas aplinkai, bet ir geopolitiškai nestabilus. Diversifikuojant energijos šaltinius, šalys gali padidinti savo energijos saugumą ir mažinti priklausomybę nuo energijos importo.

Naujų darbo vietų sukūrimas

Investicijos į žaliąsias technologijas ir tvarius sprendimus gali skatinti ekonomikos augimą ir kurti naujas darbo vietas. Pavyzdžiui, atsinaujinančios energijos sektorius, tvarios statybos ir žaliosios infrastruktūros projektai reikalauja kvalifikuotų darbuotojų. Be to, žalioji ekonomika skatina inovacijas ir naujų, tvarių produktų bei paslaugų kūrimą.

Gerinama oro kokybė

Oro tarša dėl iškastinio kuro deginimo yra viena iš pagrindinių ankstyvos mirties priežasčių pasaulyje. Mažinant taršą, gerinama oro kokybė, kas tiesiogiai teigiamai veikia visuomenės sveikatą. Žaliojo kurso iniciatyvos, mažinantys taršą, gali sumažinti kvėpavimo takų ligas, širdies ir kraujagyslių problemas bei kitas su tarša susijusias sveikatos problemas.

Veiksminga aplinkosaugos politika padeda apsaugoti mūsų planetos biologinę įvairovę. Sumažinant miškų naikinimą, taršą ir rūšių išnykimą, užtikrinamas ekosistemų stabilumas, kuris yra būtinas žmogaus gyvenimui ir sveikatai. Biologinė įvairovė taip pat svarbi maisto saugai, vaistų kūrimui ir ekosistemų atsparumui įvairioms grėsmėms.

Išvada

Žalioji pramonės kryptis – Europos Komisijos Žaliojo kurso iniciatyvos pakeis pramonės veidą, įtvirtindamos tvarumo principus kaip pagrindinę veiklos dalį. Lietuvos ir kitų ES šalių įmonės turės prisitaikyti prie šių pokyčių, kurie neabejotinai atneš didelių iššūkių, tačiau taip pat ir naujų galimybių rinkoje, orientuotoje į žaliosios ekonomikos plėtrą.

(Perskaityta per mėnesį: 2, iš jų šiandien: 1.)