Sveikata

Fizinės traumos sportuojant ir jų prevencija

Turbūt kiekvienas iš mūsų žinome posakį – „sportas – sveikata“, tačiau taip pat nereikėtų pamiršti, kad sportuoti būtina saikingai ir protingai. Tai reiškia, kad būtina save saugoti – nepaisant to, kokia sporto šaka būtų užsiimama ar kokie fiziniai pratimai būtų atliekami. Kaip bebūtų, kartais neišvengiamai susiduriame su įvairiomis fizinėmis traumomis, tokiomis kaip čiurnos patempimas, įvairūs sumušimai, sausgyslių patempimas ir kt. Kiekviena situacija yra labai skirtinga ir individuali, todėl ir sprendimo būdai nėra vienodi. Tačiau jei sportuodami mes susiduriame su minėto pobūdžio fizinėmis traumomis, neturėtume delsti ir laukti, kol tokios problemos išsispręs savaime. Nors akivaizdu, kad dalis problemų iš tikrųjų gali praeiti savaime, vis dėlto dažniausiai prireikia medikų pagalbos. Todėl jei jūs nenorite, kad jūsų problemos, su kuriomis jums teko susidurti sportuojant, taptų dar rimtesnės ir sunkiau išsprendžiamos, turėtumėte kreiptis į medicinos specialistus, kurie įvertinę jūsų būklę galėtų jums pasiūlyti pačius tinkamiausius sprendimus.

Bet kuriuo atveju, kai yra kalbama apie aktyvų sportą ir fizines traumas, taip pat lygiagrečiai turėtų būti kalbama ir apie tokių traumų prevenciją. Kaip jau buvo minėta, kiekvienas žmogus turėtų sportuoti atsakingai ir saugiai. Taip pat labai svarbu, kad visuomet būtų naudojama tinkama avalynė ir tinkami rūbai, kurie būtų pritaikyti konkrečiai fizinei veiklai. Be to, ypatingai didelis dėmesys turėtų būti skiriamas tempimo pratimams, kurie padeda apšilti ir paruošti raumenis bei sausgysles intensyvesniam sportui.

Žinoma, sportas yra neatsiejamas ir nuo sveikos bei pilnavertės mitybos. Jei norite turėti daugiau jėgų ir energijos bei būti tvirtesni, tuomet privalote pasirūpinti sveika ir subalansuota kasdiene mityba. Jei jūsų organizmas kasdien gaus jam pačius būtiniausius vitaminus ir mineralus, tuomet jis galės daug lengviau atsistatyti po kiekvienos treniruotės. Taip pat sustiprės ir jūsų imuninė sistema, todėl jūs būsite kur kas atsparesni įvairioms bakterijoms ir virusams. Galiausiai nepamirškite, kad sveika gyvensena yra neatsiejama ir nuo pakankamo poilsio bei streso vengimo. Todėl jei viso to nepamiršite ir pasistengsite propaguoti sveiką gyvenseną, galėsite sumažinti įvairių fizinių traumų tikimybę.

(Perskaityta per mėnesį: 45, iš jų šiandien: 1.)