Vinilinių plokštelių parduotuvėje
Ne į temą

Vinilinės plokštelės 2020 metais bus dar populiaresnės

Girdime ir klausomės muzikos beveik visur ir visada. Patogiausias būdas tai daryti einant gatvėje, sportuojant ar dirbant, žinoma yra ausinės. Visai neseniai atsiradusi technologijos naujovė bevielės ausinės išties nunešė protus. Taip, sutinkame patogumu ausinių neaplenksi. Tačiau šiame straipsnyje ne apie tai. Pakalbėsiu apie patogiausius arba nelabai, populiariausius ar pradedančius populiarėti būdus, muzikai klausyti namuose. 

Namai, tai vieta, kur grįžtame pailsėti, pabėgti nuo visų rūpesčių. Tai vieta, kurioje norime jaustis gerai ir saugiau. Per kelis paskutinius metus labai stipriai išpopuliarėjo vinilinių plokštelių grotuvai. Tikriausiai, kiekvienas vyresnio amžiaus žmogus, jūsų močiutė ar senelis, o gal netgi mama ir tėtis puikiai prisimena laikus, kai namuose sukosi vinilinės plokštelės. Ganėtinai nostalgiška ir tuo pačiu verta susimastymo kodėl gi negrįžus prie tokių būdų muzikai klausyti. Daug kas: mada, automobiliai, interjerai vis grąžina mus į senesnius laikus. Lygiai taip pat atsitiko ir su melomanų pamėgstais vinilinių plokštelių grotuvais. Lietuvoje vis daugėja vinilinių plokštelių parduotuvių.

Iš ko ir kaip pagamintos vinilinės plokštelės

Vinilinė plokštelė, tai iš specialaus plastiko pagaminta garso laikmena, didelis diskas, ant kurio yra išraižytas spiralinis griovelis. Šis griovelis kinta pagal garso banga, taip skleisdamas garsą. Griovelis dažniausiai prasideda ties plokštelės karštu, o baigiasi ties viduriu. Jeigu esate tai matę gyvai, pastebėjote, jog grotuvo adata dedam ant plokštelės krašto ir grojant nuvažiuoja į vidurį. Vinilinės plokštelės gali būti kelių skersmenų: 30cm, 25cm arba 17,5cm. Gali skirtis pagal sukimosi greitį (33, 78, 45 aps/min. ir kt.), talpą, reprodukcinį tikslumą ar garso kanalų skaičių (monofoninį, stereofoninį, kvadrofoninį ir kt.). Xx a. vinilinės plokštelės buvo pagrindinė terpė, naudojama muzikos atkūrimui. Tačiau nuo 1991 m. atsiradus skaitmeninėms laikmenoms, jos buvo išstumtos. 

Apie 2008 m. plokštelės atgavo populiarumą. Sparčiai pradėta tiek gaminti tiek pardavinėti. Tais metais buvo parduota pie 2,9 mln. vinilinių plokštelių. Šiuo metu jos populiarios ne tik tarp įvairių didžėjų bet ir tarp kolekcionierių. 

Populiariausios plokštelės 

Jau ir lietuvos atlikėjai labai sparčiai kuria ir įrašinėja savo albumus būtent į vinilines plokšteles. Matant kaip tai populiarėja, kiekvienas atlikėjas taip pat nori džiuginti savo gerbėjus, kokybiška muzika leidžiama per grotuvą. Turime sąrašą, kuriame pateikiama užsienio top 10 populiariausių vinilinių plokštelių ateinančiais metais. 

  1. Pink Floyd – The Wall
  2. Queen – Greatest Hits
  3. BA – H8
  4. Daft Punk – Random Access Memories
  5. AC/CD – Back In Black
  6. Michael Bubble
  7. Nina Simone
  8. Khruangbin – Con Todo El Mundo
  9. Ministry Of Ecology – Wanderer
  10. Amy Winehouse – Back To Black

Kaip ir kur pirkti vinilus?

Parduotuvės 

Didžiausią asortimentą, žinoma, galime rasti specializuotose parduotuvėse. Šiomis dienomis, populiarėjant vinilinių plokštelių madai vis dažniau galima pamatyti specializuotą naujų ir naudotų specializuotų vinilinių plokštelių parduotuvių. Vieną iš jų galiu rekomenduoti Vilniuje – VinylOmanija

Turgeliai/sendaikčiai

Sendaikčių parduotuvės ar turgeliai tikrai smagi pramoga mėgstantiems ieškoti ir atrasti kažką autentiško ir įdomaus. Galbūt net labai ilgai ieškotą vinilinę plokštelę rasite visai netikėtai. Tokiose vietose, kainos dažniausiai yra mažesnės nei parduotuvėse. O koks geras jausmas užplūsta radus gerą vinilą!

Internetas 

Internetinės parduotuvės arba bendraminčių grupės. Tai vienas patogiausių būdų pirkti jei mėgstate apsipirkimą neišeinant iš namų. O ir prekė tokia, kurios nereikia matuotis ir nėra būtina pačiupinėti. Taip pat 

Pabaigai…

Jeigu dar neturite grotuvo, tačiau labai norite klausytis vinilinių plokštelių, jums reikės: grotuvo, stiprintuvo ir kolonėlių. Galima rasti grotuvą su integruotu stiprintuvu. Tokiu atveju, reikės tik kolonėlių. Kai visi šie dalykai bus namuose, laikas apsilankyti vinilinių plokštelių parduotuvėje. 

(Perskaityta per mėnesį: 377, iš jų šiandien: 1.)